gevoel voor paarden

           Vanda Oosterhuis

Wanneer je het idee hebt dat je beter zou kunnen rijden maar niet weet hoe je dat moet aanpakken, of wanneer je steeds weer dezelfde problemen tegenkomt, kan het zijn dat je vast zit in gewoontes en bewegingspatronen die niet altijd de meest efficiënte zijn.

Flugar met spiegelSpiegelen en voelen

Je paard spiegelt wat jij doet, daarom is het ook zo belangrijk te weten hoe je beweegt, en wat je, bewust of onbewust, je paard vertelt met je zit, handen en benen.

Paardrijden is bovendien een gevoelssport, het is belangrijk goed te leren voelen wat je zelf doet en te voelen hoe je paard beweegt en reageert.

Centered Riding® helpt je dit allemaal te ontdekken. De oefeningen leren je:
- hoe je je efficiënter kunt bewegen
- hoe je je balans kunt verbeteren
- hoe je kunt voelen wanneer je goed zit.
Al dit voelen helpt je om ook weer feedback van je paard te krijgen, want je zal merken dat hij steeds beter op je hulpen gaat reageren en fijner gaat lopen.

Centered Riding is ontwikkeld door Sally Swift

De methode is ontwikkeld door Sally Swift (geb. 1923). Zij had een aangeboren rugafwijking (scoliose) en had het geluk een vrouw, Mabel Todd, te treffen die haar tijd ver vooruit was op het gebied van bewust bewegen. Sally leerde daardoor goed met haar handicap om te gaan en kon ook altijd blijven paardrijden. Na haar pensionering bestudeerde Sally Swift een aantal verschillende bewegingsvormen, waaronder de Alexander-techniek en T'ai-Chi. Met al deze kennis ontwikkelde ze een eigen methode, die ze Centered Riding® noemde, rijden vanuit je midden.

 

De basis oefeningen van Centered Riding zijn:

- Met zachte ogen heb je een groot blikveld. Je hebt duidelijk voor ogen waar je heen wilt (anticiperen), je krijgt een open bewustzijn.
- Met een goede ademhaling komt je zwaartepunt lager te liggen en kan de energie ongehinderd door je lichaam stromen. Hierdoor kan je soepel met je paard meebewegen en verdwijnt nodeloze spanning. Goed paardrijden kan alleen met een goede ademhaling.
- Door het voelen van het midden word je meer bewust van het centrum van energie en controle in je onderlichaam, in je bekken. Je kunt alle bewegingen gemakkelijker en vloeiender uitvoeren en de bewegingen van je paard beter volgen en beïnvloeden.
- Met het opstapelen van blokken vorm je een beeld van je lichaam. Hoe meer je deze blokken op één lijn brengt en uitbalanceert, hoe evenwichtiger en soepeler je op je paard zit.

Al deze oefeningen helpen je te aarden, dat wil zeggen diep en stabiel in het zadel te zitten met je benen als een omarming om je paard. En de oefeningen helpen je te groeien, dus soepel rechtop te zitten met ontspannen schouders.
Naast deze oefeningen zijn er natuurlijk nog talloze andere. Allemaal helpen ze je beter je lichaam te voelen, jezelf goed uit te balanceren en je paard beter aan te voelen. Dit helpt je om tot een echte eenheid te komen met je paard.

Meer informatie over deze methode vindt je op www.centeredriding.org