gevoel voor paarden

           Vanda Oosterhuis

Deze methode is ontwikkeld door Peggy Cummings. Zij was één van de eerste Centered Riding instructors en en was bovendien TTEAM practitioner. Uit deze methodes en de klassieke dressuur heeft zij haar eigen methode ontwikkeld. Belangrijk bij Connected Riding is, naast een goed lichaamsbewustzijn, een goede verbinding met, en gevoel voor het paard.

 

Peggy Cummings doet grondwerk met Foechoer.

Connected Groundwork

Het grondwerk is een voorbereiding op het rijden. Voor je paard is het veel makkelijker een goede balans te krijgen zonder ruiter. Het is ook een uitstekende warming-up voor zowel je paard als jezelf. Er zijn talloze oefeningen die op verschillende manieren je paard leren buigen, zijn balans verbeteren, hem leren zichzelf te dragen en zijn achterhand goed te gebruiken. De oefeningen zijn rustig en eenvoudig, ze zijn daarom ook erg geschikt om te doen als je weinig tijd hebt om te rijden of als revalidatie na een blessure.

Les van Peggy Cummings.
Foto's: Lonneke Ruesink

Connected Riding

De oefeningen op het paard zijn er uiteraard op gericht je een goede zit en houding te geven, maar ook helpen ze je een goed contact met je paard te krijgen tijdens het rijden. Paardrijden is immers niet alleen goed zitten op een paard, maar ook je paard gelijkmatig en elastisch laten lopen, je paard goed aanvoelen en zo komen tot een fijne samenwerking.

Goed lichaamsbewustzijn

Het belangrijkste voor een goede, stabiele zit is een zogenaamd neutraal bekken. Dat wil zeggen dat je recht zit, niet met een holle of bolle rug, maar in het midden met een soepele rug. Alleen dan zit je in balans.
Connected Riding heeft een aantal oefeningen om je te helpen deze balans te vinden.
Andere basisvoorwaarden voor een stabiele zit zijn:
- De beugel aan de bal van je voet
- Knieën weg van het zadel en niet eraan gedrukt (dit is anatomisch onmogelijk zonder je stijf te maken!)
- Ellebogen bij je houden
- Rotatie in de wendingen

Connected Riding is er prima voor geschikt om eraan te werken dat zowel jijzelf als je paard rechter, soepel en meer uitgebalanceerd gaan bewegen!

Meer informatie over Connected Riding vind je op www.connectedriding.com