gevoel voor paarden

           Vanda Oosterhuis

Voor goed paardrijden is een goed passend zadel van het allergrootste belang. Een paard zal nooit goed kunnen presteren als het zadel hem hindert. Daarnaast kunnen er serieuze rugklachten bij het paard ontstaan als hij langere tijd met een slecht passend zadel wordt gereden.
Stel je maar eens voor hoe het zou zijn om een heel eind te moeten lopen met een slecht zittende of knellende rugzak. Hoe lang zou het duren voor je gaat bokken?

Helaas hebben ruitersportzaken lang niet altijd verstand van het passen van een zadel. Bovendien willen ze natuurlijk graag een zadel verkopen en zullen ze kijken naar de beste optie. Dat wil dan niet altijd zeggen dat het zadel goed past èn dat je er zelf goed in zit.
Want dat is ook belangrijk, je moet lekker zitten in een zadel en het moet ook geschikt zijn voor het doel waar je het voor aanschaft.

In de loop van hun leven veranderen paarden van model. Een jong paard krijgt in het eerste jaar van zijn training meer spiermassa en wordt veel breder in zijn rug. Een ouder paard krijgt soms een holle rug, een paard dat ziek is geweest kan dunner zijn geworden, een paard dat lang niet gereden is, is nu misschien erg dik. Al deze factoren kunnen maken dat een zadel dat ooit goed paste, nu helemaal niet meer past.

Naast zadels met een boom zijn er ook heel veel boomloze zadels. Daarbij zijn de betere (duurdere) over het algemeen beter voor je paard dan de meer eenvoudige. Echter, het ligt ook aan de rug van je paard (dik, dun, rond, puntig), de gevoeligheid van zijn rug, en hoe vaak en intensief je rijdt welk zadel het meest geschikt is voor jullie beiden.
Je eigen anatomie, gewicht en soepelheid spelen hierbij ook een belangrijke rol.

In juli 2007 ben ik geslaagd voor het examen Master Saddle Fitting Consultant. Dit betekent dat ik nu een uitgebreide kennis heb van de anatomie van het paard en het passen van zadels.

Ik zal tijdens de les of workshop over het algemeen ook aandacht besteden aan het zadel.
Ik geef echter geen aparte zadelpasconsulten, daarvoor kan je het beste een goede zadelmaker laten komen.
Zo'n deskundige kan ook je zadel, indien mogelijk, aanpassen of je adviseren over een ander zadel.

Kijk bij de links voor goede zadelmakers en de MSFC opleiding.

Enkele factoren om op te letten bij het passen van een zadel: