gevoel voor paarden
Vanda Oosterhuis

Over Vanda
Al jong wist ik "dat ik iets met paarden wilde doen". Dankzij mijn eerste paard, Amma, heb ik de weg gevonden naar methodes van omgaan met paarden en les geven die precies bij mij pasten. Ik heb het grote geluk gehad dat ik van mijn liefste hobby mijn werk heb kunnen maken.

Vanda en Amma 1973

Mijn eerste paard: Amma
Ik reed al dertien jaar paard toen ik Amma kocht, een IJslandse merrie. Zij leerde mij dat ik eigenlijk heel weinig wist van paarden: niet van hun verzorging, niet van hun rijden en niet van hun gedrag. Een paar jaar later kocht ik Shirley, een jonge Fjordenmerrie, die wel gehoorzaam was, maar ook zeer temperamentvol en daardoor niet zo makkelijk.

Opleiding
Dankzij Amma en Shirley ben ik meer gaan leren (nou ja, ik moest wel...) en in 1979 volgde ik in Duitsland mijn eerste cursus bij Linda Tellington-Jones.
Ik had daarna het geluk dat ik in 1980 een intensieve opleiding van 4 weken in Duitsland bij Linda Tellington-Jones kon volgen, gevolgd door 3 maanden leren lesgeven in het FS-Reitzentrum in Reken, ook in Duitsland.
Het FS-Reitzentrum had een totaal nieuwe kijk op lesgeven en leren rijden en had o.a. een speciale cursus voor volwassenen ontwikkeld: leren rijden in 10 dagen.
Hoewel ik deze cursus nooit in deze vorm in Nederland heb gegeven, leerde ik wel enorm veel over leuk en logisch les geven aan volwassenen. De opzet was om goed in balans in alle gangen buiten te kunnen rijden.
Twee jaar later ben ik nog een maand terug gegaan naar het FS-Reitzentrum om meer te leren over les geven aan gevorderden.

Een eigen manege en specialisatie in lesgeven
Terug uit Duitsland begon ik in Wapserveen een kleine manege waarbij ik me specialiseerde in lesgeven aan volwassenen.  Ik had inmiddels meerdere IJslanders, waaronder twee zonen van Amma, en enkele Fjorden.
Het programma dat mijn paarden en ik aanboden was heel gevarieerd: weekends met les en buitenritten, TTEAM cursussen, 6-daagse beginnerscursussen, gevorderdencursussen, dagtochten, meerdaagse trektochten.
In 1995 werd ik Centered Riding instructor en ging deze methode intensief gebruiken in mijn lessen. Dat was een echte verrijking!
Wapserveen 1993
Canada 1998
Werken en leren in Amerika en Canada
In 1998 ben ik gestopt met mijn manege en ben voor tien maanden naar Amerika, Canada en Alaska gegaan om daar op een verschillende paardenbedrijven te gaan werken. Een heel interessante tijd, waarbij ik ook de gelegenheid had nog enkele TTouch en Centered Riding clinics te volgen. In de jaren daarna ben ik nog een paar keer naar Amerika geweest om meer te leren, vooral over dressuur en Centered Riding. Ik heb toen ook nog les gehad van Sally Swift, de vrouw die Centered Riding ontwikkeld heeft.
Alaska 1998
Les 2021

Privéles, workshops en clinics
Na jaren op verschilende plekken te hebben gewoond heb ik nu mijn eigen stek in Wapserveen. Ik geef voornamelijk privéles aan ruiters met een eigen paard en workshops thuis en op verschillende locaties.

Bijscholing
Om goed op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen ga ik geregeld naar Tellington TTouch en Centered Riding en Connected Riding clinics, als assistent of als deelnemer.
Verder heb ik vele jaren les gehad in de klassieke dressuur met mijn Fjord.
Omdat het zinloos is les te geven in rijden of paarden te trainen als het zadel niet goed past, heb ik de opleiding voor Master Saddle Fitting Consultant gevolgd.
Nog steeds ga ik graag naar cursussen of volg ik een opleiding die iets toevoegt aan het lesgeven of waar ik iets nieuws kan leren, zoals Feldenkrais, TTouch for You, familieopstellingen, en in 2019/2020 heb ik de opleiding voor craniosacraal therapeut voor paarden gevolgd bij Praktijk Natuurlijk in Arnhem.

Tuinder
Voordat ik professioneel met paarden ging werken ben ik een tijd biologisch-dynamisch tuinder geweest. Ik heb de opleiding bij Warmonderhof gevolgd (in Kerk-Avezaath, de school is nu in Dronten,).
Het werken met de levende natuur en de antroposofie hebben mij geholpen om meer inzicht te krijgen in het wezen van de paarden, om "het dier achter het dier" te kunnen zien.

Chronologisch:
 1979: Eerste TTouch cursus (heette toen nog TTEAM) over het inrijden van jonge paarden
 1980: Vier weken TTouch/TTEAM: werken met probleempaarden en rijlessen
 1980: Drie maanden werken en leren in het FS-Reitzentrum in Reken (Dsl): cursussen voor beginners, paarden trainen, ritten begeleiden en rijles
 1982: Een maand werken en leren in het FS-Reitzentrum in Reken (Dsl) met vooral les geven aan gevorderden.
 1994 - heden: TTouch practitioner geworden en minimaal een keer per jaar ga ik naar een TTouch training. Vroeger als deelnemer, nu als assistent, in Nederland, maar ook in Duitsland, Amerika en Canada. Vanaf 1999 ben ik TTouch Practitioner 3
 1995 - heden: Centered Riding clinic en vele Update clinics gevolgd of geasssiteerd. Vanaf 2004 ben ik Level III instructor.
 1999, 2000 en 2002: Telkens een maand gewerkt bij de Southmowing Stables in Vermont (USA) en veel dressuur en Centered Riding lessen gekregen.
 2003: opleiding NLP practitioner.
 2007: opleiding Master Saddle Fitting Consultant
 2005 - 2012: les klassieke dressuur bij Corine Vogelaar
 2005 - heden: Opleiding voor Connected Riding practitioner en Updatecursussen. Vanaf 2010 ben ik Connected Riding Practitioner level 1.
 2016 - heden: geregeld les van diverse instructeurs met mijn IJslander Iðuna.
 2020: opleiding Craniosacraal therapie voor paarden.

Cursus bitloos rijden 1984
Met halsring springen Wapserveen 1997