gevoel voor paarden

           Vanda Oosterhuis

Iðuna

Iðuna is een IJslandse merrie en is geboren in 2004. Ze is een kleindochter van mijn eerste paard Nös frá Varmilækur. Ze heeft twee heerlijke jaren gehad in de opfok in een natuurgebied aan de IJssel met twaalf andere merries en is daar niet alleen heel sociaal, maar ook erg handig geworden.
Ze is een evenwichtig en stabiel paard maar vindt het niet altijd makkelijk dat ze echt precies moet doen wat ik zeg. Ze heeft zo haar eigen ideeën over de gang van zaken. Ze houdt er wel van om van alles te ontdekken en is een heerlijk probleemloos paard om met anderen samen te rijden. Ik heb met Iðuna les in klassieke dressuue bij Wim Vonck.
Iðuna is een vierganger met mooie ruime gangen.

Lukka

Lukka is een IJslandse merrie en is geboren in 1994. Ik heb haar gekocht toen ze 6 jaar oud was. Ze was verwaarloosd en kaal van het eczeem. Ik kocht haar deels omdat ik verwachtte dat het een rustig en makkelijk töltend paard zou zijn, maar vooral omdat ik helemaal weg van haar was. Nadat ze de winter bij mijn zus in Noord-Holland had doorgebracht om aan te sterken werd ze steeds dikker, meer dan te verwachten was van het gras. Ze bleek drachtig te zijn en kreeg een mooi zwart hengstveulen waar ze érg blij mee was. Dit paard, Flugar, heeft toen hij ouder was een fijn onderdak gevonden bij een vriendin.
Inmiddels rij ik al heel wat jaren op Lukka en genieten we samen van lange buitenritten en trektochten. Lukka is een 5-ganger met een laterale, maar prettige tölt, een lekkere draf en een heerlijke snelle galop (dat wil zeggen, zij wil graag hard, ik niet altijd....)

Foechoer

Foechoer is een Fjordenruin en is geboren in 1995. Ik heb hem zelf gefokt. Zijn moeder Shirley, was een bijzonder temperamentvol maar lief paard waarmee ik veel trektochten en endurance ritten heb gereden. Foechoer heeft gelukkig niet die overmaat aan temperament van zijn moeder geërfd. Hij is een vlot paard met een gelijkmatig temperament en is goed verkeersmak, hoewel hij soms schrikt van een opvliegende eend of een rare bult grond. Hij is heel gewillig, maar geeft wel duidelijk zijn mening als iets hem niet bevalt. Ik heb met hem jarenlang les gehad in klassieke dressuur bij Corine Vogelaar. Af en toe gebruik ik hem om les mee te geven.