gevoel voor paarden

           Vanda Oosterhuis

Om te beginnen:

Al jong wist ik "dat ik iets met paarden wilde doen" en dankzij mijn eerste paard, Amma, heb ik de weg gevonden naar methodes van omgaan met paarden en les geven die precies bij mij pasten. Ik heb het grote geluk gehad dat ik van mijn liefste liefhebberij mijn werk heb kunnen maken.

 

Mijn eerste paard: Amma

Ik reed al dertien jaar paard toen ik Amma kocht, een IJslandse merrie. Zij leerde mij dat ik eigenlijk heel weinig wist van paarden: niet van hun verzorging, niet van hun rijden en niet van hun gedrag. Een paar jaar later kocht ik Shirley, een jonge Fjordenmerrie, die wel gehoorzaam was, maar ook zeer temperamentvol en daardoor niet zo makkelijk.

Opleiding

Dankzij Amma en Shirley ben ik meer gaan leren (nou ja, ik moest wel...) en in 1979 volgde ik in Duitsland mijn eerste cursus bij Linda Tellington-Jones.

Ik had het geluk dat ik vervolgens in 1980 een intensieve opleiding van 4 weken (die maar een keer is gegeven) in Duitsland bij Linda Tellington-Jones kon volgen, gevolgd door 3 maanden leren lesgeven in het FS-Reitzentrum in Reken, ook in Duitsland.
Het FS-Reitzentrum had een totaal nieuwe kijk op lesgeven en leren rijden en had o.a. een heel speciale cursus voor volwassenen ontwikkeld, leren rijden in 10 dagen.

 

Les geven aan volwassenen

Hoewel ik deze cursus nooit in deze vorm in Nederland heb gegeven, leerde ik wel enorm veel over leuk en logisch les geven aan volwassenen. De opzet was om goed in balans in alle gangen buiten te kunnen rijden.

Twee jaar later ben ik nog een maand terug gegaan naar het FS-Reitzentrum om meer te leren over les geven aan gevorderden.

Een eigen manege

Terug uit Duitsland begon ik in Wapserveen een kleine manege waarbij ik me specialiseerde in lesgeven aan volwassenen. Ik had inmiddels meerdere IJslanders, waaronder twee zonen van Amma, en enkele Fjorden.

 

specialisatie in lesgeven

Het programma dat mijn paarden en ik aanboden was heel gevarieerd: weekends met les en buitenritten, TTEAM cursussen, 6-daagse beginnerscursussen, dagtochten, meerdaagse trektochten.
In 1995 werd ik Centered Riding instructor en ging deze methode intensief gebruiken in mijn lessen. Dat was een echte verrijking!

Werken en leren in Amerika

In 1998 ben ik gestopt met mijn manege en ben voor tien maanden naar Amerika, Canada en Alaska gegaan om daar op een aantal verschillende bedrijven te gaan werken.

Een heel interessante tijd, waarbij ik ook de gelegenheid had nog enkele TTEAM en Centered Riding clinics te volgen.

 

 

Terug naar Amerika

In de jaren daarna ben ik nog een paar keer naar Amerika geweest om meer te leren, vooral over dressuur en Centered Riding. Ik heb daar les gekregen ook van Sally Swift, de vrouw die Centered Riding ontwikkeld heeft.

 

Privéles, workshops en clinics

Op dit moment geef ik, zoals je ook op deze website kunt zien, vooral privéles aan mensen met een eigen paard, en workshops en weekends op verschillende locaties.

 

 

Bijscholing

Om goed op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen ga ik geregeld naar Tellington TTouch en Centered Riding clinics, als assistent of als deelnemer.
Inmiddels ben ik ook Connected Riding practitioner. Dit is een uitstekende aanvulling op Centered Riding en, vanwege het uitgebreide grondwerk ook op TTEAM.
Daarnaast heb ik al enkele jaren les in klassieke dressuur van Corine Vogelaar en Wim Vonck.

 

Saddle Fitting + NLP practitioner

Omdat het zinloos is les te geven in rijden of paarden te trainen als het zadel niet goed past volgde ik in 2006/2007 de opleiding voor Master Saddle Fitting Consultant. Hierdoor kan ik beter beoordelen of je zadel past of niet.

Als je veelzijdig wilt kunnen paardrijden en les geven is er meer nodig dan alleen paardrijles. Daarom volgde ik in 2003 de opleiding voor NLP (neuro-linguïstisch programmeren) practitioner. Deze methode leert je om goed te kunnen communiceren, iets wat erg belangrijk is bij het les geven!

Tuinder

Voordat ik professioneel met paarden ging werken ben ik een tijd biologisch-dynamisch tuinder geweest. Ik heb de opleiding bij Warmonderhof gevolgd (nu in Dronten, toen nog in Kerk-Avezaath).
Het werken met de levende natuur en de antroposofie hebben mij geholpen om meer inzicht te krijgen in het wezen van de paarden, om “het dier achter het dier” te kunnen zien.

   

Chronologisch:

1979: Eerste TTEAM cursus: inrijden van jonge paarden.
1980: Vier weken TTEAM: werken met probleempaarden en rijlessen.
1980: Drie maanden werken en leren in het FS-Reitzentrum in Reken (Dsl): cursussen voor beginners, paarden trainen, ritten begeleiden en rijles.
1982: Een maand werken en leren in het FS-Reitzentrum in Reken (Dsl) met vooral les geven aan gevorderden.
1994 tot heden: een of twee keer per jaar TTEAM clinic, eerst als deelnemer, later als assistente, vnl in Duitsland, Amerika en Canada. Vanaf 1999 ben ik TTEAM Practitioner 3.
1995: eerste Centered Riding clinic en daarna volg ik ieder jaar of om het jaar een Centered Riding clinic of assisteer ik bij clinics. Vanaf 2004 ben ik Level III instructor.
1999, 2000 en 2002: Telkens een maand gewerkt bij de Southmowing Stables in Vermont (USA) en veel dressuur en Centered Riding lessen gekregen.
2003: opleiding tot NLP practitioner.
2007: opleiding Master Saddle Fitting Consultant.
Vanaf 2005: opleiding Connected Riding begonnen. Vanaf 2010 ben ik Connected Riding practitioner.
Vanaf 2005 tot 2014: dressuurles bij Corine Vogelaar met mijn Fjord Foechoer.
Vanaf 2010 tot 2013: dressuurles bij Wim Vonck met mijn IJslander Iðuna.